inloggen     

Samenwerkingen

We hebben een aantal manieren onderzocht hoe planeten interacties hebben met de huizen en de tekens, zowel volgens hun eigen aard en op basis van hun status als de Heren of Heersers van bepaalde huizen en tekens. Laten we nu eens kijken naar de wijze waarop de planeten op elkaar reageren.
De interactie tussen de planeten kan enkele verschillende vormen hebben:
- Coöperaties
- Aspecten
- Uitwisseling van Tekens

Laten we eerst kijken naar de Coöperaties.
Ondertussen zal je gezien hebben dat in veel horoscopen een bepaald huis meer dan één planeet heeft staan. Wanneer planeten in hetzelfde teken of huis staan, kan je zeggen dat ze een "co-operatie" zijn. Dit betekent dat ze zijn "samengevoegd" zijn met elkaar tot een soort van samenwerkingsverband, een coöperatie en daarom moeten zij zowel afzonderlijk, als ook gezamenlijk worden beschouwd.

Bijvoorbeeld: Laten we veronderstellen dat een horoscoop met Maagd Lagna en heeft zowel de Zon als ook Mercurius in Vissen, in het Zevende Huis.
Allereerst proberen we na te gaan hoe de zon met haar eigenschappen invloed zal uitoefenen op de aangelegenheden die horen bij het Zevende Huis.
Dan kunnen we ons afvragen hoe het Zevende Huis zal zijn beïnvloed door de heer van het Twaalfde Huis. Dan zullen we gaan kijken naar de invloed van Mercurius in het zevende Huis net als de invloed van de heren van het Eerste en het Tiende huis op het Zevende Huis.

Maar naast al deze factoren afzonderlijk te beoordelen moeten we ons ook afvragen hoe Mercurius en
de Zon samen als een geheel functioneren.

Er zijn natuurlijk slechts een beperkt aantal mogelijke planeetcombinaties. Om je te helpen worden hier een paar basisrichtlijnen voor een interpretatie gegeven:
Zon en Maan: Koninklijk, doordachte en bewust.
Zon en Mars: Intens, krachtig, mannelijk en controlerend.
Zon en Mercurius: Intelligent, in staat goed te plannen en tactvol.
Zon en Jupiter: Volwassen, spiritueel en waardig.
Zon en Venus: Egocentrisch.
Zon en Saturnus: Ernstig, diepzinnig en hard.
Zon en Rahu: Intelligent, eigenzinnig.
Zon en Ketu: Gevuld met verborgen intensiteit.
Maan en Mars: Wisselend, onvast en gemakkelijk geagiteerd.
Maan en Mercurius: emotioneel, mentaal, licht en easy-going.
Maan en Jupiter: Stabiel en optimistisch van mind, gelukkig en welwillend.
Maan en Venus: Vrouwelijk, fijn en comfortabel.
Maan en Saturnus: Verantwoordelijk en ernstig.
Maan en Rahu: Verrassend, fantasierijk, en plannen makend.
Maan en Ketu: inzichtelijk en zeer intuïtief.
Mars en Mercurius: Handig/Handwerkelijk, analytisch en zich uitend.
Mars en Jupiter: Mannelijk, krachtig en regelend/organiserend.
Mars en Venus: Sensueel, gepassioneerd.
Mars en Saturnus: Hard, ruw.
Mars en Rahu: wreed, intens.
Mars en Ketu: Turbulent en ongelukken aantrekkend.
Mercurius en Jupiter: Geschoold, intelligent, wijs en welsprekend.
Mercurius en Venus: Zoet, vriendelijk en intiem.
Mercurius en Saturnus: Passief, neutraal.
Mercurius en Rahu: Tricky, slim.
Mercurius en Ketu: Wiskundig, ingenieus.
Jupiter en Venus: Vrolijk, gelukkig, en deskundig.
Jupiter en Saturnus: Volwassen, verantwoordelijk, ervaren en gedisciplineerd.
Jupiter en Rahu: Autodidact.
Jupiter en Ketu: Spiritueel.
Venus en Saturnus: Fysiek (meer dan mentaal), confrontatie vermijdend.
Venus en Rahu: Krachtig passies en verlangens.
Venus en Ketu: Inactief.
Saturnus en Rahu: Oud, lelijk en vies (psychologisch gesproken) .
Saturnus en Ketu: Geblokkeerd, verlangend/denigrerend .

Zoals u kunt zien volgt de interpretatie van de coöperaties dezelfde basisregel die door de hele kunst van het Jyotish heen gaat. Het mengen van de individuele betekenissen van de verschillende elementen tot een samenhangend geheel.

In die zin is de interpretatie van coöperaties vrij eenvoudig. Maar we mogen niet vergeten dat de planeten in een coöperatie niet alleen hun eigen kenmerken uitwisselen, maar ook de eigenschappen van hun Heer. Elke planeet zal net zo de eigenschappen van elk huis dat hij beheerst als ook zijn eigen aspecten uitwisselen. Al deze eigenschappen zullen worden beïnvloed, net als de eigenschappen van elke andere planeet die zich in het zelfde huis bevind, als ook de huizen waarover deze planeet de Heerser is.
Met andere woorden, een coöperatie van de Zon en de Maan in een horoscoop met Stier Langa staat ook in coöperatie met de Heer van het Vierde en Vijfde Huis. Dit kan een behoorlijk complexe interactie creëren wanneer het een huis is waar elke planeet 2 Huizen regeert.

Stel je nu een horoscoop voor met Boogschutter Lagna en die de Maan, Mercurius en Venus in het Vierde huis heeft staan, welke in dit geval Vissen is.
Dit is een combinatie van de Heren van het Zesde ,Zevende, Achtste, Tiende en Elfde Huis, alles gecombineerd in een!

Als algemene regel geldt dat beginners zich primair richten op de combinatie van invloeden tussen de planeten zelf. Dit komt omdat planeten samen (net als in aspect) meestal meer functioneren volgens hun natuurlijke toestand of basic nature in plaats van hun tijdelijke status als Huisheer. Wanneer je meer bedreven bent in de kunst van Jyotish, zult u het steeds makkelijker vinden om de betekenis van de coöperatie van Huisheren mee te nemen in de overweging.

Hier zijn een paar regels, die gelden voor de interpretatie van coöperaties:
- In tegenstelling tot de Westerse astrologie, Jyotish besteed niet veel aandacht aan de afstand tussen de twee betrokken planeten. Zelfs als ze op tegenovergestelde uiteinden van het betreffende teken liggen (qua lengte), worden ze nog steeds beschouwd als coöperatief en worden als zodanig geïnterpreteerd. Toch moet de student zijn gezond verstand te gebruiken: Hoe korter de afstand tussen de betreffende planeten is, hoe sterker de interactie zal zijn. Dus altijd aandacht besteden aan hoe dicht bij elkaar de coöperatieve planeten eigenlijk zijn.
- Hoewel planeten in combinatie de neiging hebben om krachtiger te zijn in hun invloed op elkaar wanneer ze dichter bij elkaar, is niet gunstig voor de betrokken planeten om dichter dan een graad in afstand van elkaar te zijn. Hierdoor staan ze griezelig dicht bij elkaar en krijg je een "schuurmiddel relatie" waarin ze het moeilijk vinden om "met elkaar op te schieten".
- Bovendien, elke planeet die dichter dan 5 graden bij de Zon staat, zal merkbaar worden getroffen of "opgebrand" worden door de hitte van de Zon en kan niet zijn volle capaciteit benutten. Van zo'n planeet wordt gezegd dat hij "verbrand". (Merk op dat de afstand van 5 graden hier gewoon als een algemene regel wordt gehanteerd. Verschillende Vedische astrologen hebben verschillende meningen over de exacte afstand die nodig is voor de verbranding en een aantal geven zelfs verschillende afstanden voor elke afzonderlijke planeet).

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages