inloggen     

Venus

venusVenus staat voor de voortplanting, alsook alles wat direct of indirect verband houden met: romantiek, huwelijk, seks, enzovoort. Dit vanwege de associaties met seksuele energie en activiteit. Volgens Parashara vertegenwoordigd Venus verlangen. Maar elke wens heeft een object. Daarom is Venus ook vertegenwoordigt in voorwerpen die uit een verlangens ontstaan en vooral de mensen van wie men houdt of naar verlangt. In het algemeen symboliseert Venus in de horoscoop de huwelijkspartner of significante andere persoon. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar vooral van toepassing op de mannen. Zoals eerder aangegeven, bij vrouwen zal Jupiter of meer nog Mars de huwelijkspartner vertegenwoordigen.

Hoewel liefde en seks zijn zulke algemene lustobjecten zijn en zulk basale bronnen van genot, zijn ze niet het enige waar men naar verlangt, noch zijn ze de enige bronnen van plezier. Venus vertegenwoordigt ook verlangens naar zaken zoals materieel comfort en luxe . Op een iets meer verfijnd niveau kan Venus het plezier symboliseren dat wordt gevonden in schoonheid, daarom staat de planeet in verband met de beeldende kunst, poëzie, muziek, schilderkunst en theater.
Venus is dus een beetje de "Mindere heilzame" en minder gunstig zijn dan Jupiter, de grotere heilzame. Toch is Venus ,voor het grootste deel, een grote bron van vreugde, want het is nauw verbonden met alle dingen in het leven die men heerlijk vindt. Op zijn best zorgt Venus voor harmonie in het leven en in relaties. Degenen die zijn gezegend met een sterke en positieve Venus in de horoscoop kunnen geluk hebben op het gebied van liefde en huwelijk. Ze zijn waarschijnlijk ook artistiek zijn geneigd.

Volgens de Vedische filosofie kan echter het nastreven van de zintuiglijke genoegens soms leiden naar een dwaalspoor weg van de geestelijke groei en evolutie, ze kunnen sterk remmend werken op het pad naar verlichting. Deze vooruitzichten worden belichaamd in tal van mythen en legenden met betrekking tot Venus, die wordt verpersoonlijkt door de god Shukra (wat sperma betekend). Er wordt gezegd dat
Shukra de guru is van de asura's, de halfgoddelijke, maar vaak naar demonische wezens trekt, die een persoon de neiging geven naar de genoegens van de zintuigen te streven in plaats van de geneugten van de geest . Als Venus slecht geplaatst is in een horoscoop of wanneer hij overweldigend krachtig is, kan het een persoon vormen, die volledig verslaafd is aan plezier, zoals een grote libertijn of minnaar. In veel gevallen zijn de werelds grootste kunstenaars en creatieve genieën ook de meest sensueel genotzuchtige stervelingen - En ook dit is een rechtstreeks gevolg van de Venus factor.

De toestand van Venus in de horoscoop zal de persoon zijn vermogen om harmonieuze en romantische relaties te ervaren en het niveau waarop men omgaat met zintuiglijke ervaringen. Het speelt ook een rol in het vormgeven de astrologische portret van geliefden of huwelijkspartners en uitgebreide informatie geven over deze belangrijke personen in iemands leven.

In de Vedische Numerologie staat Venus voor het getal 6, de (beetje verwende) Prinses.

Venus is verbonden met ons lichaam. De essentie (shukra) van onze in-carn-atie is te leren liefhebben zonder verwachtingen of voorwaarden, het Goddelijke (h)erkennend in elk schepsel. Een evenwichtige Venus toont liefde voor alle schepselen en geeft ons het vermogen om zelfloos te handelen en te dienen. Een zwakke Venus herkent man aan een gebrek aan zorg voor onszelf en ons lichaam te behandelen volgens het sanatana dharma. (eeuwig en tijdloos bij elkaar staande houden)  Een sterke Venus herkent men aan de overdreven aandacht voor het physieke aspect, uiterlijkheid, bezit, etc,... dan behoort men zich meer te bekommeren om het welzijn van anderen. Karmische les: "discipline".

Persoonlijkheidsgetal 6, De Prinses. Liefhebbend en zorgzaam, open geest en hart, "iedereens"vriend, aantrekkelijk, charmant en charismatisch, geliefd, sensueel, evenwichtig, maar toch paradoxaal in hun zelfexpressie, goede medestander en raadgever, goede smaak, huisvrouw/-man, gedienstig en toch zelfstandig. Lijden wanneer ze gescheiden worden van hun familie of naasten. 

  • Venus goed: gericht op uiterlijke schoonheid
  • Venus slecht: gebrek aan zelfzorg

Lotgetal 6; Gericht op familie en thuis, stralen begrip en medeleven uit, verantwoordelijk en bereid zich voor anderen op te offeren, hechten veel belang aan vriendschap en zijn een veilige haven voor hen als de nood het hoogst is. Zelf-realisatie in huwelijk en ouderschap. behoefte aan comfort, kenner op dit vlak. Houdt van philosofie, oprecht, fijn gevoel voor rechtvaardigheid. Artistiek, houdt van schoonheid, genereus, niet noodzakelijk logisch inzake financiën. Gevoelig voor lof en kritiek. Emotioneel, idealistisch en vol verbeelding. Maken zich gemakkelijk teveel zorgen. Zijn vaker alleen dan hen lief is.

Naamgetal 6; Maakt vriendelijken aanvaardend, huiselijk (man/vrouw), voedend en ondersteunend, creëert een luxueuse omgeving, ideaal voor kunstenaars en ouders.

Meer weten? Yoga and Ayurveda Health geeft ook workshops Vedische Numerologie.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages