inloggen     

Cayenne peper

cayennepeperVPK

VK-P+, verlaagd Vata en Kapha, verhoogd Pitta 

VIRYA

Verwarmend

VIPAKA

Transformerend 

GUNA

Rajasiek 

RASA

Scherp

DHATU'S

Rasa, Rakta, enigszins ook Asthi, Madja en Shukra

Stelsels

Spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Diaphoretica, Anti-bio, Hemostatica, Stimulantia, Expectorantia, Carminativa 

Indicaties

Indigestie, Ama, malabsorptie, gezwollen buik, wormen, verstopte bijholten, chronische onderkoeling, slechte circulatie

Contra-indicaties

Maagzweren, gastritis (maagvliesontsteking), enteritis (darmslijmvliesontsteking), bij ontstekingen aan het maag-darmkanaal in het algemeen, irriteert slijmvliezen. 

Meer informatie

 Hoewel cayennepeper volgens Ayurveda een middel is wat voor heel veel aandoeningen ingezet kan worden, is het toch echt iets waar niet lichtzinnig mee omgegaan mag worden. Deze pepersoort heeft een heel sterk stimulerend effect op de bloedsomloop en de spijsvertering, wat zich uit in het verdrijven van kou. Het is brandstof voor Agni, maar pas op; het kan inwendige ontstekingen verergeren. Deze specerij kan de werking van talloze anderen geneeskruiden aanzienlijk verbeteren, maar door zijn enorm rajasieke werking mag zij niet in het wilde weg worden ingezet. Ook omdat het daardoor een geestelijke verwarring en onrust kan veroorzaken.

Cayennepeper heeft een sterk bloedstelpende werking en kan in acute gevallen gebruikt worden voor het stillen van bloedingen. Bij gebruik gedurende langere tijd kan hij, met zijn verhittende karakter echter het bloeden juist bevorderen. De peper is een nuttig opwekkend middel in geval van verzwakt hart of hartaanval, maar kan ook overmatig Pitta verergeren, wat soms juist tot een hartaanval kan leiden. Overal waar een stimulerende werking vereist is, kan men cayennepeper combineren met andere geneeskruiden. Hij is in het bijzonder effectief voor het verbranden van giftige stoffen in de dikke darm. Hij heeft gelijksoortige eigenschappen als zwarte peper, maar werkt op de korte termijn sterker en op de lange termijn zwakker.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages