inloggen     

Fenegriek

fenegriekzaad

VPK

KV-P+ Kapha en Vata reducerend, Pita verhogend 

VIRYA

warmt 

VIPAKA

transformerend 

GUNA

Rajas 

RASA

Bitter, scherp, zoet

DHATU'S

Rasa, Rakta, Madja, Shukra

stelsels

Spijsvertering, ademhaling, urinewegen, geslachtsorganen 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Stimulatia, tonica, afrodisiaca, expectorantioa, demulcentia, diuretica 

Indicaties

Dysenterie, dyspepsia, chronische hoest, allergieën, bronchitis, griep, herstel na ziekte, waterzucht, kiespijn, neurasthenie (nerveuze uitputting), ischias, artritis.

Contra-indicaties

Zwangerschap (kan afdrijvend werken en bevorderd vaginale bloedingen), overmatig pitta 

Meer informatie

Fenegriek is een goed geneeskrachtig voedingsmiddel voor herstellenden en verzwakten, vooral als het zenuwstelsel, de ademhalingswegen of het voortplantingssysteem getroffen is.Fenegriek is één van de eerste specerijen die door de mens voor zowel culinaire als ook medicinale doeleinden werd gebruikt. In de vorm van een brij vergroot de plant de zogafscheiding en bevordert de haargroei. Een zalf van het zaad kan men uitwendig toepassen bij builen, zweren en slecht genezende wonden. Samen met valeriaan is fenegriek een goed  zenuwtonicum. Men kan dit kruid als specerij aan curries, groentegerechten en dals toevoegen ter bevordering van de spijsvertering. De spruiten zijn een geneeskrachtige groente in geval van indigestie, hypofunctie van de lever en geringe zaadproductie. Voor een tonicum kan men dagelijks 1 eetlepel van het poeder, in een glas warme melk nemen.
fenegriekblad versNiet alleen het fenegriekzaad, maar ook het fenegriekblad heeft een cholesterolverlagend effect, en ook een antioxiderende werking en is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Bovendien een pijnstillend effect en helpt tegen nierstenen. fenegriekblad droog

 

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages