inloggen     

Geelwortel

kurkuma

VPK

VP(+)K-, VP verhogend bij overmatig gebruik 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Transformerend 

GUNA

Rajas 

RASA

Bitter, samentrekkend en scherp 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Mamsa, Medha, Asthi, Madja, Shukra

stelsels

Uitscheiding, ademhaling 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Alterativa, anti-bio, emmenagoga, hemostatica, stimulantia, carminativa 

Indicaties

Indigestie, slechte circulatie, hoesten, amenorroe, keelontstekingen, huidaandoeningen, diabetes, artritis, anemie, wonden, builen, ondersteunend bij chemo.Zie ook bij het enkelvoudig preparaat Haldi, hoe deze in combinatie met andere producten ingezet kan worden bij meer specifieke aandoeningen. 

Contra-indicaties

Bij grote hoeveelheden kan het pitta-aandoeningen verergeren. Niet bij acute geelzucht en hepatitis. Matig gebruik bij zwangerschap en bij voorgeschreven bloedverdunners. Niet gebruiken bij galstenen. 

Meer informatie

Kurkuma of Geelwortel is een voortreffelijk natuurlijk antibioticum, terwijl hij tegelijkertijd de spijsvertering versterkt en de darmflora verbetert. Het kruid heeft daarom een goede antibacteriële werking bij mensen die chronisch verzwakt of ziek zijn. Geelwortel zuivert niet alleen het bloed, maar verwarmt het ook en stimuleert de vorming van nieuw bloedweefsel. Kurkuma schenkt energie en verleent voorspoed. Het is een geweldig middel voor het schoonmaken van de chakra's (nadi-shodhana) en zuiveren van de kanalen van het subtiele lichaam. Het bevordert de elasticiteit van de bindweefselbanden en is op grond daarvan uitstekend geschikt voor de beoefenaar van hatha yoga. Geelwortel is bevorderlijk voor de juiste stofwisseling in het lichaam, waarbij hij zowel tekorten als overschotten corrigeert; hij ondersteund vooral de eiwitstofwisseling. Uitwendig kan men kurkuma samen met honing toepassen in geval van verstuikingen, verrekkingen, builen of jeuk. Het is een tonicum voor de huid, wanneer men een melkafkooksel ervan drinkt. In India krijgt een toekomstige bruid na de zuivering een lichaamspakking van kurkuma, waarna de dame een geweldig mooie gouden huidskleur krijgt. Hier in het westen wordt hiervan afgeraden, omdat men snel een acute Hepatitis zal vermoeden. Kurkuma is rijk aan vitamine A, curcumine, tumeron en zingiberon. Uit een recent onderzoek is gebleken dat het gebruik van Kurkuma als ondersteunend middel een chemo 100x effectiever maakt

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages