inloggen     

Gember (vers)

gemberVPK

VK-P+, Kalmeert Vata, reduceert Kapha en verhoogd Pitta 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Droge gember – Transformerend
Verse gember - Opbouwend 

GUNA

Sattvisch

RASA

Scherp, zoet 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Mamsa, Medha, Asthi, Madja, Shukra 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Diaphoretica, Emmenagoga, Laxantia, Hemostatica, Anti-diarree, Stimulantia, Expectorantia, Carminativa, Nervina 

Indicaties

Verkoudheid, Griep, Indigestie, Braken, Boeren, Pijn in de (onder)buik, Laryngitis, Artritis, Aambeien, Hoofdpijn, Hartkwalen, Reisziekte, Misselijkheid, Diabetes (ondersteunend)

Contra-indicaties

Ontstoken huidproblemen, hoge koorts, bloedingen, zweren. 

Meer informatie

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.

Van alle specerijen is gember wel et meest sattvische. Gember werd het "universele medicijn" genoemd. Gember met honing vermengd reduceert Kapha. Met kandij verlicht het Pitta en met steenzout balanceert hij Vata.

Gedroogde gember is heter en droger dan verse. Gedroogde gember (Djahé) is meer stimulerend en slijmoplossend en verhoogt Agni beter dan verse gember. Daarbij zal verse gember meer aanzetten tot zweten en is hij beter in geval van verkoudheid, hoesten, braken en verstoorde Vata. Tevens is gember een tonicum voor het hart en verlicht hij winderigheid en buikkrampen, inclusief door kou veroorzaakte menstruatiepijnen. Uitwendig kan gember in een zalf goed werken tegen pijn en hoofdpijn.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages