inloggen     

Gokshura (voetangel)

gokshuraVPK

VPK=, Tridosha

VIRYA

Verkoelend 

VIPAKA

Opbouwend 

GUNA

Sattvisch 

RASA

Zoet, Bitter 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Asthi, Madja, Shukra

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Diuretica, Tonica, Rasayana, Afrodisiaca, Nervina, Pijnstillend

Indicaties

Moeilijke/pijnlijke urinelozingen, oedeem, nierstenen,  blaasstenen, chronische blaasontsteking, nierontsteking, hemutarie (bloedwateren), jicht, reumatiek, spit, ischias, impotent ie, onvruchtbaarheid, uitputting na zaadlozing, geslachtsziekten, hoesten, dyspnoe (moeilijke ademhaling) aambeien, diabetes. Zwakte na bevalling. 

Contra-indicaties

Kan uitdroging veroorzaken, veel drinken.

Meer informatie

In de VS groeit gokshura op veel plaatsen als onkruid, maar haar sterke eigenschappen lijken daar niet herkent te worden. Gokshura is effectief bij de meeste stoornissen van het urine-uitscheidingssysteem, omdat het het urineren stimuleert, de slijmvliezen verkoelt en kalmeert en de uitscheiding van stenen bevorderd. Ze stopt het bloeden en versterkt de nierfunctie, terwijl ze gelijktijdig de nieren voedt.Gokshura heeft een verjongende werking op Pitta en kalmeert tevens Vata en het zenuwstelsel. Gokshura heeft niet de bijwerkingen van de meeste andere diuretische middelen en lijkt in eigenschappen een beetje op heemst.

Als melkafkooksel is het een sterk afrodisiacum. Samen met gelijke delen gedroogde gember verlicht ze zenuwpijn en rugpijn. In combinatie met gelijke hoeveelheid ashwagandhapoeder heeft ze een sterk revitaliserende werking (2x daags 3 gr.). De olie is goed tegen haaruitval en vroegtijdige kaalheid.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages