inloggen     

Guggulu

gugguluVPK

KV-P+, reduceert Kapha en Vata, verhoogd Pitta 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Transformerend 

GUNA

Rajasiek

RASA

Bitter, Scherp, Wrang, Zoet

DHATU'S

Alle weefsels

Stelsels:

Zenuwstelsel, Bloedsomloop, Ademhaling, Spijsvertering

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Rasayana, Stimulantia, Alterativa, Nervina, Expectorantia, Anti-Bio, Vulneraria

Indicaties

Artritis, Reumatiek, Jicht, Spit, Zenuwstoornissen, Neurasthenie, Verzwakking, Diabetes, Zwaarlijvigheid, Bronchitis, Kinkhoest, Dyspepsie, Aambeien, Pyorroe (ettervloed), Huidziekten, Wonden en Zweren, Blaasontsteking, Endometritis (ontsteking van baarmoederslijmvlies), leukorroe (witte vloed), Tumors. 

Contra-indicaties

Acute nierinfecties, acute fase van huiduitslag 

Meer informatie

Een van de oudste en meest fameuze kruiden in de ayurvedische kruidenleer is Guggul (Commiphora mukul). De hars van deze boom is verwant aan mirre. Deze hars vormt de grondstof voor een hele  serie preparaten, gugguls genoemd. Deze bereidingen bevatten naast deze hars ook andere kruiden. Guggul is een bloedreinigend middel, een milde laxans, een gasverminderend digestivum en een antisepticum. Het belangrijkste toepassingsgebied wordt gevormd door ontstekingen, inclusief enkele vormen van artritis en hoge
bloedcholesterolwaarden.Arteriosclerose (verharding van vaatwanden) was als ziektebeeld al rond 600 v. Chr. bekend bij ayurvedische artsen. Kenmerken van dit ziektebeeld die zij noemden zijn overeten, gebrek aan beweging, verminderd weefselmetabolisme en  obstructie van kanalen - met fatale complicaties. De behandeling bestond uit Guggul.

De cardiovasculaire effecten van Guggul zijn intensief onderzocht. Studies noemen een daling van cholesterol met 22% en triglyceriden met 27%. De gunstige HDL-cholesterolwaarden werden verhoogd met 36%. Guggul voorkomt in de levercellen de binding van het vaatvernauwende LDL-cholesterol. De hars werkt ook als een antioxidant. Volgens een studie onder patiënten met coronaire vaatziekten,
verminderde Guggul verkleving van bloedcellen met 30-40%. Omdat guggulhars de vetbranding verbetert, vormt het een belangrijk bestanddeel van preparaten tegen overgewicht.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages