inloggen     

Haritaki

haritakiVPK

VPK=, tridosha 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Opbouwend

GUNA

Sattvisch

RASA

Wrang, scherp, bitter, zuur, zoet

DHATU'S

Alle weefsels

Stelsels:

Spijsvertering, uitscheiding, zenuwstelsel, ademhaling

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Rasayana, Tonica, Vulneraria, laxantia, nervina, Expectorantia, Alterativa

Indicaties

Hoesten, astma, heesheid, hik, braken, aambeien, diarree, slechte absorptie, buikzwellingen, parasitaire infecties, tumors, geelzucht, miltziekten, hartkwalen, huidziekten, jeuk, oedeem, zenuws toornissen, dysenterie

Contra-indicaties

Zwangerschap, ernstige uitputting of vermagering, geen hoge dosering in geval van Pitta.

Meer informatie

De gedroogde geelgroene vrucht van Terminalia chebula (Haritaki) werkt als een laxans, expectorans en tonicum. Haritaki ontleent zijn naam aan het Sanskrietwoord 'harate', hetgeen 'wegnem en' (van ziekte) betekent. Deze vrucht is de sterkst werkende laxans in het ayurvedische middel Trifala. De naam Trifala betekent letterlijk 'drie vruchten'; naast Haritaki zijn dat Amalaki en Bibhitaki.

Trifala wordt gebruikt tegen constipatie, infecties en nieuwvorming. Trifala is een milde  laxans en een verjongende darmreiniger. Darmreiniging vormt in ayurveda een belangrijke behandelingsmethode bij een groot aantal ziekten. Haritaki heeft sterke anti mutagene eigenschappen. Mutagenen zijn substanties die het genetische materiaal van de cellen veranderen, wat kan resulteren in nieuwvorming. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat extracten de mutageniteit met tweederde verminderen. Haritaki is net als Amalaki rijk aan vitamine C, een bekend antimutageen. De infectiewerende eigenschappen van Haritaki zijn eveneens door onderzoek bevestigd.

Haritaki is effectief tegen veel ziekteveroorzakende bacteriën zoals Salmonella, een veel voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging, en Shigella, de oorzaak van dysenterie.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages