inloggen     

Melk, rauw van de koe

rauwe melkVPK

VP-K+, kalmeert Vata, reduceert Pitta en verhoogd Kapha. 

VIRYA

Verkoelend 

VIPAKA

Opbouwend 

GUNA

Sattvisch 

RASA

Zoet 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Mamsa, Medha, Asthi, Madja, Shukra 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Laxantia, Tonica, Rasayana, Aphrodisiac, Expectorantia, Demulcentia, Nervina 

Indicaties

Ondervoeding, (sexuele)uitputting, zenuwzwakte (dementie, alzheimer, neurose, psychose, parkinson, e.d.). 

Contra-indicaties

Overmaat aan Kapha 

Meer informatie

Niet alles wat wit is en van de koe komt is melk. Het is wellicht ooit melk geweest, maar nadat de melkindustrie zich er aan heeft kunnen vergrijpen heeft het in de regel veel van zijn originele goede eigenschappen verloren. "Melk" dat ultra hoog verhit is en buiten de koelkast meer dan een jaar goed blijft, zou je bijvoorbeeld "geplastificeerde melk" kunnen noemen.

In Ayurveda worden melk en andere zuivelproducten, zoals ghee en verse yoghurt als uiterst belangrijk in het dieet beschouwd. Pasteuriseren van de melk dood niet alleen bacteriën en andere potentieel schadelijke micro-organismen, maar ook de enzymen die noodzakelijk zijn voor een goede spijsvertering. Wanneer melk te lang wordt verhit, zullen de enzymen die noodzakelijk zijn om de melk te verteren (lactase), om de calcium en andere voedingstoffen te verwerken, niet meer kunnen werken. De kans bestaat dan dat iemand hierdoor een lactose-intolerantie krijgt. In India in de ashram dronk iedereen chai, gemaakt van verse koemelk, zo van de stal naar de keuken. Ook bezoekers die thuis geen melk konden drinken, hadden hier geen problemen.

Wanneer melk kort tot het kookpunt wordt verhit, zullen er voldoende enzymen over blijven om de melk te kunnen verwerken. Koop daarom, wanneer je zelf niet aan rauwe melk kunt komen, biologische ongepasteuriseerde melk met het eco-kenmerk.

In de ashram in India, waar ik was, waren gedurende die tijd enkele mensen met een lactose-intolerantie, maar de melk van de eigen koe, in de chai-thee 's morgens, ging er zonder problemen in.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages