inloggen     

Tijm

tijmVPK

VK-P+, Vata en Kapha reducerend, Pitta verhogend 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Transformerend

GUNA

Rajasiek

RASA

Scherp

DHATU'S

Rasa, Rakta, Mamsa 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Diaphoretica, Anti-bio, Emmenagoga, Expectorantia, diuretica, Carminativa, Nervina.

Indicaties

Afte (stomatitis aphthosa) (mondspoeling met tijm), kneuzingen, jeuk, eczeem (etherische olie extern gebruik), pijnlijke
menstruatie, opgeblazen gevoel, winderigheid, na chemo of antibiotica, verkoudheid, hoesten, astma, neerslachtigheid

Contra-indicaties

Zwangerschap en zogende moeders

Meer informatie

Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden ook als geneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm.

Tijm kan 's zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

Etherische olie van tijm (maar ook andere oliën) kunnen nogal agressief zijn bij direct gebruik op de huid. Probeer daarom altijd eerst een heel klein beetje en verdun het ook altijd in combinatie met een neutrale olie. 

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages