inloggen     

Tomaten

tomatenVPK

V-PK(+), kalmeert Vata en indien met mate gebruikt, zal Pitta en Kapha niet toenemen. 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Zuur/Transformerend 

GUNA

Sattvisch

RASA

Zoet, Zuur of Zuur, Zoet. Hangt van de soort af.

DHATU'S

 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

 

Indicaties

Prostaatproblemen, verminderde vruchtbaarheid bij mannen, hypertensie,

Contra-indicaties

Pitta-problemen in de huid en slijmvliezen. 

Meer informatie

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk positief gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.

Tomaten danken hun rode kleur aan het natuurlijk pigment lycopeen, dat vooral tijdens het rijpingsproces wordt gevormd. Hoe roder tomaten zijn, des te meer lycopeen bevatten ze. Lycopeen is een carotenoïde die van nature in grote mate voorkomt in menselijk weefsel en waarvan aangetoond is dat het bescherming biedt tegen kanker. De bewijzen zijn het sterkst bij prostaatkanker.

Uit een studie onder 725 mannen van middelbare leeftijd bleek dat de mensen met een laag gehalte lycopeen 330 % maal meer risico liepen op een hartaanval of beroerte dan mensen met een hoger lycopeengehalte in hun bloed. In een andere studie werd de dikte van de kransslagader van 520 gezonde mensen gemeten. Mannen met een laag lycopeengehalte in het bloed hadden gemiddeld een 18% dikkere kransslagader dan mannen met een hoger dan gemiddeld lycopeengehalte. Een dikkere kransslagader wijst op atherosclerose (aderverkalking). Lycopeen lijkt dus bescherming te bieden tegen hart- en vaatziekten. Onderzoekers stellen dat lycopeen zelfs effectiever kan zijn dan statines (cholesterolsyntheseremmers) om het cholesterolgehalte te verlagen.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages