inloggen     

Zout

zoutVPK

V-PK+, Vata reducerend, Pitta en Kapha verhogend. 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Opbouwend 

GUNA

Rajasiek

RASA

Zout 

DHATU'S

Rasa en Mamsa

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Stimulantia 

Indicaties

--*-- 

Contra-indicaties

--*--

Meer informatie

Zout is er in vele soorten en maten. Keukenzout is het bekendste, samen met JOZO, keukenzout waar jodium aan toegevoegd is. Omdat beide chemisch zijn geproduceerd zit er niets anders in dan Natrium en Chloride en bij JOZO ook nog Jodium. Omdat het Natriumgehalte zo hoog is en wij via onze kant-en-klaar voeding, inclusief fabrieksbrood veel te veel zout binnen krijgen, heeft zout de naam gekregen slecht te zijn, omdat het de bloeddruk verhoogd.

Verstandig is het om bij het bereiden van de maaltijden verschillende zouten te gebruiken. Bijvoorbeeld Himalayazout, Zeezout, Rotszout/Steenzout, Zwartzout, van verschillende oorsprong. Niet alleen is het Natriumgehalte van deze zouten veel lager en wordt dus de bloeddruk minder belast, maar tevens heeft elk zout zijn eigen mineralen er in zitten. Door te combineren krijg je niet te veel van één mineraal, maar van elk zout een beetje van de mineralen die dit voor dat ene zout zo typisch is. Jodium kan ook verkregen worden door het eten van zoutwatervis en bijvoorbeeld kelp en zeewier. Inspiratie nodig op het gebied van zout? Kijk eens bij: http://www.salsamentum.nl

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages