inloggen     

Zwarte peper

zwarte peperVPK

VK-P+, kalmeert Vata, reduceert Kapha en verhoogd Pitta 

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Transformerend

GUNA

Rajasiek 

RASA

Scherp, zout 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Medha, Madja

stelsels

Spijsvertering, Bloedsomloop, Ademhaling

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Anti-bio, Stimulantia, Expectorantia, Carminativa.

Indicaties

Chronische indigestie, gifstoffen in de darmen, verzwakte stofwisseling, zwaarlijvigheid, verstopte bijholten, koorts, intermitterende koorts, koude ledematen. 

Contra-indicaties

Te hoge Pitta. (ontstekingen en korte lontjes) 

Meer informatie

Peper is een dagelijks kruid ter bevordering van de vertering, in het bijzonder voor rauwe en verkoelende gerechten.

Zwarte peper maakt ook deel uit van trikatu, omdat het een van de sterkste stimulerende middelen voor de spijsvertering is. Hij verbrand Ama en maakt het maag-darmkanaal schoon, door Agni de kracht te geven om giftige stoffen te vernietigen en voedsel te verteren. Men kan zwarte peper ook via de neus, dmv een medicinale ghee, innemen, ter verlichting van bijholten verstopping, hoofdpijn en zelfs epileptische aanvallen. Uitwendig in een medicinale ghee tegen huiduitslag, zoals bijv. netel- en wondroos. Puur werkt het uitwendig door het rijpen en etteren van abcessen te bevorderen.

Goed te gebruiken in een ochtendmengsel met honing, waarbij het het slijm helpt op te lossen, los te maken en op te hoesten. Ook goed voor rokers. Zwarte peper is de enige peper die geen verzurend effect heeft op het lichaam. Niet vermatig gebruiken, want het blijft rajasiek.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages