inloggen     

Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Acne

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
REGULIERE BENADERING
AYURVEDISCHE BENADERING
EERSTE HULP VANUIT DE NATUUR

 

regulier

Introductie:

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die puistjes op het gezicht en bovenste deel van de romp veroorzaakt.

De oorzaak ligt in een wisselwerking tussen hormonen, talg en bacteriën die ontsteking van haarfollikels (haarzakjes) tot gevolg heeft. Acne ontstaat voornamelijk op het gezicht, bovenste deel van de borst, schouders en rug en kenmerkt zich door puistjes of bij hevige vormen door cysten en abcessen. Zowel cysten als abcessen zijn met pus gevulde holten. Abcessen zijn wat groter en dieper.

De talgklieren, die een olieachtige stof (talg) afscheiden, bevinden zich in de lederhuid, de middelste huidlaag. Deze klieren zijn verbonden met de haarzakjes. De talg stroomt samen met dode huidcellen vanuit de talgklieren en haarzakjes naar het huidoppervlak en uit de poriën.

Acne ontstaat als door een ophoping van ingedikte talg, dode huidcellen en bacteriën de haarzakjes verstopt raken, waardoor de talg niet meer door de poriën naar buiten kan. Bij een onvolledige afsluiting verschijnt er een zwarte of 'open' comedo (mee-eter, prop in de porie) en bij een volledige afsluiting een witte of 'gesloten' comedo. Het verstopte, met talg gevulde haarzakje werkt woekering van de bacterie Propionibacterium acnes in de hand, die gewoonlijk in het haarzakje aanwezig is. Deze bacterie breekt de talg af, waarbij stoffen ontstaan die de huid irriteren. De ontsteking en infectie die daarop volgen, veroorzaken de huidafwijkingen die bekend staan als 'acne' (jeugdpuistjes). Als de infectie verergert, kunnen abcessen en cysten ontstaan.

Acne ontstaat vooral in de puberteit wanneer de talgklieren worden gestimuleerd door hogere hormoonspiegels, vooral van de androgene hormonen (zoals testosteron), wat overmatige talgproductie tot gevolg heeft. De aanmaak van hormonen stabiliseert zich rond het 20e tot 25e levensjaar, waarna de acne meestal verdwijnt. Acne kan ook optreden in andere omstandigheden waarbij sprake is van hormoonschommelingen. Zo kan acne bij jonge vrouwen ontstaan tijdens de menstruatie. Bij zwangerschap kan acne verdwijnen of juist aanzienlijk verergeren. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan acne veroorzaken doordat ze de talgklieren stimuleren, vooral corticosteroïden en anabole steroïden. Bepaalde cosmetica kunnen acne verergeren doordat ze de poriën verstoppen.

Het is moeilijk factoren aan te wijzen die het uitbreken van acne kunnen veroorzaken. Acne is vaak erger in de winter en minder erg in de zomer, maar het is niet bekend waarom. Er bestaat geen verband tussen acne en specifieke voedingsmiddelen of seksuele activiteit.

Symptomen:

Acne varieert van licht tot zeer hevig. Maar zelfs lichte acne kan vervelend zijn, vooral voor tieners, die soms elk puistje als een groot cosmetisch probleem zien.

Acne ontstaat voornamelijk op het gezicht, maar komt ook vaak voor op de schouders, de rug en het bovenste deel van de borst. Het gebruik van anabole steroïden veroorzaakt vaak acne op de schouders en onderrug. Mensen met lichte (oppervlakkige) acne krijgen slechts een paar niet-ontstoken 'open' comedonen of een klein aantal licht irriterende puistjes. 'Open' comedonen manifesteren zich als kleine, donkere puntjes in het midden van een plekje licht opgezwollen, normaal gekleurde huid. Puistjes geven een wat vervelend gevoel en zijn in het midden geel, omgeven door een klein gebied van rode huid. Mensen met hevige acne hebben tal van grote, rode, pijnlijke, met pus gevulde bultjes (nodi), die zich soms zelfs onder de huid samenvoegen tot grote cysten, fistels and abcessen.

Lichte acne veroorzaakt gewoonlijk geen littekens. Door puistjes uit te drukken of op andere manieren te proberen ze te openen, breidt de ontsteking zich uit en wordt de huid dieper beschadigd, waardoor de kans op littekens toeneemt. Cysten en abcessen laten na genezing wel vaak littekens na. De littekens kunnen bestaan uit diepe gaatjes, bredere putjes van uiteenlopende diepte of grote, onregelmatige deuken. Acnelittekens blijven levenslang aanwezig, maar worden op den duur wel minder zichtbaar. Voor sommige mensen is acne een cosmetisch probleem en een bron van psychologische stress.

Behandeling:

De standaardbehandeling van acne is zeer eenvoudig. De aangetaste gebieden worden één- of tweemaal per dag voorzichtig met milde zeep gewassen. Bacteriedodende of harde zeep, in alcohol gedrenkte gaasjes en veelvuldig hard schrobben hebben geen extra effect en kunnen meer huidirritatie veroorzaken. Vettige producten op de huid kunnen acne verergeren. Cosmetica dienen dan ook op waterbasis te zijn. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot voedingsmiddelen, hoewel patat en chocola een slechte naam hebben.

Afgezien van deze gebruikelijke maatregelen, is de behandeling van acne afhankelijk van de ernst van de aandoening. Lichte acne vereist de eenvoudigste behandeling, waarbij de kans op bijwerkingen het kleinst is. Bij hevige acne of acne die niet goed reageert op eerdere behandeling is aanvullende behandeling noodzakelijk.

Lichte acne:

geneesmiddelen die worden gebruikt om lichte acne te behandelen, worden op de huid aangebracht (geneesmiddelen voor lokaal gebruik of topische geneesmiddelen). Deze geneesmiddelen doden de bacteriën of zorgen ervoor dat de poriën opdrogen of de verstopping wordt opgeheven.

De meest voorgeschreven bacteriedodende geneesmiddelen zijn benzoylperoxide en de antibiotica clindamycine en erytromycine.

Oudere, vrij verkrijgbare crèmes die salicylzuur, resorcinol of zwavel bevatten, drogen de puistjes uit en veroorzaken lichte schilfering. Deze geneesmiddelen zijn echter minder doeltreffend dan antibiotica of benzoylperoxide.

Wanneer bacteriedodende geneesmiddelen voor lokaal gebruik niet het gewenste resultaat opleveren, kan de arts andere topische geneesmiddelen op recept voorschrijven die de verstopping van de poriën ongedaan kunnen maken. Tretinoïne is het geneesmiddel dat daarvoor het meest wordt gebruikt. Tretinoïne is zeer doeltreffend, maar irriteert de huid en maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Dat maakt het gebruik van dit geneesmiddel beperkt. In het begin wordt het in een lage concentratie en frequentie aangebracht. Geleidelijk worden die opgevoerd. Benzoylperoxide maakt tretinoïne onwerkzaam. Deze twee geneesmiddelen moeten dus niet tegelijkertijd worden aangebracht. Nieuwere geneesmiddelen met een soortgelijke uitwerking als tretinoïne zijn onder meer adapaleen, azelaïnezuur en tazaroteen. 

'Open' en 'gesloten' comedonen kunnen door een huidtherapeute of schoonheidsspecialiste worden verwijderd. Een grote puist kan met een steriele naald worden geopend. Andere instrumenten, zoals een comedonenquetscher, kunnen worden gebruikt om verstopte poriën te openen.

Hevige acne:

Orale antibiotica worden uitsluitend toegepast bij de behandeling van hevige acne. Voorbeelden daarvan zijn tetracycline , doxycycline , minocycline en erytromycine. Om te voorkomen dat de aandoening terugkomt, wordt deze behandeling soms maanden of jarenlang lang gegeven. Sommige van deze geneesmiddelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben. De patiënt dient dus onder controle te blijven. Vrouwen die langdurig antibiotica gebruiken, krijgen soms een vaginale schimmelinfectie die mogelijk met andere geneesmiddelen moet worden behandeld. Als blijkt dat de schimmelinfectie moeilijk onder controle te houden is, wordt behandeling van acne met orale antibiotica onmogelijk. 

Wanneer antibiotica geen effect sorteren bij hevige acne, vormt orale isotretinoïne de beste behandeling. Isotretinoïne is verwant aan het eerder genoemde tretinoïne en is een zeer krachtig middel tegen acne. Isotretinoïne kan echter allerlei ernstige bijwerkingen hebben. Isotretinoïne kan schadelijk zijn voor de foetus. Vrouwen die het middel gebruiken, dienen te voorkomen dat ze zwanger worden. Er kunnen ook andere, minder ernstige bijwerkingen optreden. De behandeling duurt over het algemeen 20 weken. Als verdere behandeling met dit middel nodig is, mag deze niet worden gestart binnen 4 maanden na beëindiging van de vorige behandeling. 

Andere acnebehandelingen zijn zinvol voor bepaalde mensen. Zo kunnen orale anticonceptiemiddelen goede resultaten opleveren bij vrouwen met acne die tijdens de menstruatie verergert. Deze behandeling sorteert pas effect na 2 tot 4 maanden. 

Artsen behandelen grote, ontstoken cysten en abcessen soms door ze met corticosteroïden in te spuiten. 

De behandeling van acnelittekens is afhankelijk van hun vorm, diepte en plaats. Afzonderlijke littekens van elke diepte kunnen worden weggesneden, waarna de huidranden aan elkaar worden genaaid. Het uiterlijk van brede littekens met deukjes kan worden verbeterd door kleine onderhuidse sneden waardoor het littekenweefsel wordt losgemaakt (subcision). Hierdoor krijgt de huid vaak weer zijn normale vorm. Meerdere ondiepe littekens kunnen worden behandeld met chemische schuurmiddelen (peeling) of laser resurfacing. (zie Goedaardige huidgezwellen:Vaatgezwellen (angioom)Kader) 

Kleine littekens kunnen mogelijk worden verwijderd door middel van dermabrasie, een methode waarbij het huidoppervlak mechanisch wordt geschuurd. Soms worden allerlei stoffen in de littekens ingespoten, zoals collageen of andere synthetische materialen. Het gebied met het litteken en de rest van de huid kunnen hierdoor weer min of meer egaal worden.

Ayurvedische benadering:

Acne is een Rakta vah srotas aangelegenheid. Het betreft Rakta, het bloed, de rode bloedcellen, vuur, Pitta. Daarnaast speelt een hormonaal evenwicht een duidelijke rol, wat ook Pitta is. Vata en Kapha kunnen ook een rol spelen, bijvoorbeeld door het geblokeerd zijn van srotas of een teveel aan Kapha in de vorm van gerafineerde suikers, junkfood en transvetten.

Oorzaken:

Acne is in eerste instantie een probleem van het bloedweefsel en daardoor een probleem van de lever. Dus een pitta-probleem. De maatregelen die genomen worden, zijn er daarom op gericht om het bloed te zuiveren, de werking van de lever te verbeteren en de pitta in de huid te reduceren. Dus het verwijderen van toxische afvalstoffen onder de huid, samen met het voorkomen van nieuwe afvalstoffen.

Eerste maatregelen:

1. Vermijd gefermenteerd en zuur voedsel (citrus, alcohol), pikante kruiden, zout, gefrituurd voedsel, chips e.d. (geen nieuwe gifstoffen erbij)
2. Laat vijf pruimen koken tot ze zacht zijn, daarna laten koelen en tot pulp pletten. Een theelepel tarwekiemolie toevoegen, goed mengen en aanbrengen op de huid. Tien minuten laten inwerken en dan afspoelen. Deze 'zalf' is In de koelkast enkele dagen houdbaar. 
3. Een ander lokaal middel is meloen (geen watermeloen): wrijf er je gezicht mee in voor het slapengaan, 's ochtends pas afspoelen. (verkoelen van de pitta in de huid)
4. Zalf op basis van curcuma herstelt littekens.
5. Drink drie maal daags, na de maaltijd, een thee die bestaat uit gelijke delen komijn, coriander en venkel. Of neem drie maal daags 1 à 2 eetlepels aloë vera sap. (zuivering van de lever)
6. Houd je dikke darm schoon! Neem bv 1/2 - 1 theelepel amalaki met een glas lauw warm water in voor het slapengaan. (kanalen voor het aftransporteren van de gifstoffen vrij maken)
7. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging! (verhoogd het metabolisme van het lichaam)

Specifieke remedies bij acne:

Bovenstaande remedies zullen zeker een verlichtend effect hebben, en misschien volstaan ze ook. Doorgaans moeten kruidenremedies en veranderingen in levensstijl langduriger toegepast worden om effect te ressorteren. Bij chronische of ernstige vormen van acne is de aanpak erg persoonsgebonden. Een specifiek aanpak met zuiveringskuren, darmreinigingen, kruidenremedies enz dienen dan nauwkeurig op de persoon aangepast te worden.
Middelen die een ayurvedische behandelaar zou kunnen adviseren zijn:
- Rog Nashak, ontgift het bloed.
- Livocin liquid, ontgifting lever.
- Nimba + Guduchi samen als enkelvoudige preparaten. Tegen Acne.
- Haldi (Curcuma in capsules) als aanvullend middel.
- Krochal Taila, een speciaal kruidenolie die lokaal wordt aangebracht, antiseptisch, weefselreinigend en jeukstillend.

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische behandeling!