inloggen     

Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Spierpijn & spierkrampen

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Algemeen:

Spierpijn en spierkrampen ontstaan door opstapeling van toxische afvalstoffen in de spieren. Eerst en vooral dient men na te gaan of er sprake is van constipatie, want dan worden de afvalstoffen niet voldoende uitgescheiden. Zorg voor een dagelijkse -vlotte- stoelgang! Dit is prioriteit nr 1. bij spierpijn en spierkrampen! Zie onze raadgevingen op de pagina "constipatie".

Eerste maatregelen bij Spierpijn en spierkrampen:

1. Eerste maatregel bij krampen is druk. Probeer de spier te strekken, en oefen dan druk uit op de spiermassa. Houd de druk even aan, laat los, en druk opnieuw, enz...
2. Masseer de spier met olie. Bij acute krampen is elke plantaardige keukenolie goed. Verwarm de olie tot 37°C. Goede kramp- & pijnstillende olie is sesamolie, eventueel met 10% mosterdolie. De beste ayurvedische olie is MAHANARAYANA TAILA . Goed warm wrijven!
3. Na het in masseren van de olie warme omslagen aanbrengen, of een warm bad nemen. MAHANARAYANA Taila pas na 3 uur afwassen!

(Kruiden)remedies bij chronische spierpijn & spierkrampen:

4. Gun uzelf voldoende rust - overactiviteit & een overmaat aan stress verergeren de klachten.
5. Vermijd rauwkost, koffie & andere bittere voedingsmiddelen. Eet daarentegen lichtverteerbare smeuïge warme gerechten.
6. Gebruik veel knoflook en asafoedita - zie kookformule 3. (kookworkshop)
7. Neem regelmatig warme baden met 2 theelepels natriumbicarbonaat 1 theelepel vers gembersap (een stukje gemberwortel fijn raspen en uitpersen) - ook bij rugpijn!
8. Drink sterke kamillethee (best van kamillebloemen iplv een builtje)
9. Doe yoga, tai chi en stretchings na fysieke inspanningen
10. Een tekort aan calcium, magnesium en zink kunnen mede aan de basis liggen. Een goede calciumbron is SITOPILADI CHOORNA.
11. Drink regelmatig DASHMOOL-THEE (dashamula, dasmul), een mengsel van 10 verschillende wortelkruiden.
12. Ook de etherische olie van lavendel is pijn- & krampstillend.
13. Doe een kuur met triphala choorna. Triphala is een combinatie van 3 kruiden die een reinigend effect hebben op de maag, dunne darm & lever, en op de dikke darm. Het reinigt het hele lichaam en is licht laxerend. Het is een basis ayurvedisch middel.

Neem gedurende 3 tot 6 maanden elke avond vóór het slapengaan 1 theelepel triphala. Deze laat je 10 min weken in een half glas warme melk of warm water. Drink daarna nog een volle beker warme melk of warm water. Begin deze kuur met een volle theelepel (5 gram), na verloop van tijd kun je de hoeveelheid triphala verminderen tot 2 gram (een afgestreken theelepel). Kies voor voor triphala in poedervorm. Triphala tabletten zijn wel handiger maar in verhouding veel duurder, ze wegen zo'n 0,3 gram en zijn bedoeld als onderhoudsdosis voor nà een kuur!

Specifieke remedies bij chronische spierpijn en spierkrampen:

 

Bovenstaande remedies zullen zeker een verlichtend effect op uw probleem hebben, en misschien volstaan ze ook. Doorgaans moeten kruidenremedies en veranderingen in uw levensstijl langduriger toegepast worden, voordat deze effect hebben. Bij chronische of ernstige vormen van spierpijn en spierkrampen is de aanpak erg persoonsgebonden. Een specifieke aanpak met zuiveringskuren, darmreinigingen, kruidenremedies en dergelijke, dienen nauwkeurig op u afgestemd te worden. Vraag uw arts of uw Ayurvedische behandelaar om advies.

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische behandeling!