inloggen     

Ayurveda en zonnebrand - behandelen en voorkomen

zonnebrandHet is zomer en het is de hoogste tijd om voor de zekerheid de mogelijke remedies voor het behandelen van een zonnebrand ter beschikking te hebben. De meeste zonnebrandmiddelen uit de winkel bevatten steroïden, waardoor het niet gelijk de beste oplossing is. Er zijn natuurlijke ayurvedische huisremedies, die je kunt gebruiken voor de behandeling van zonnebrand.

Zonnebrand is een acute huidontsteking, veroorzaakt door overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van de zon. Mensen met een pitta-dominante constitutie zijn extra gevoelig voor een zonnebrand.

Ayurvedische remedies:

Aloe vera crème of wanneer u thuis een aloe vera plant heeft, snij dan een blad af, snij de zijkanten open en haal de bovenste bladlaag er vanaf. De gel die nu zichtbaar is, is een natuurlijke zuivere aloe vera gel. Verser gaat niet. Smeer deze gel op de verbrande huid.

Kokosolie is ook een erg effectief middel om rust te geven bij een milde zonnebrand.

Tikta gritha – "bittere ghee", gemaakt van ghee met een afkooksel van o.a. neem, curcuma, gentiaan, lotusblad, Karela, bhringaraj, guduchi, mustha, ajwain en aloe vera. Deze ghee is bij enkele ayurvedische shops te koop en erg goed voor het behandelen van lokale ernstige verbrandingen.

Neem gelijke delen sandelhoutpoeder en kurkuma en een beetje koud water en maak hier een pasta van. Breng deze zachtjes op het zon verbrande gebied voor een verkoelend effect.

Dompel een pad van verbandgaas in koud koemelk en leg deze direct op het door de zon verbrande gebied voor een verkoelend effect. Zodra de melk in de pad bijna is opgedroogd, doe je het opnieuw. In plaats van melk kan je ook yoghurt gebruiken.

Maak een pasta van gelijke delen gerstemeel, kurkuma en yoghurt. Maak van verbanden koele kompressen door ze in te smeren met deze pasta en dan op de verbrande huid te leggen.

Ayurvedische oliën zoals Ksheerabala, Madhuyashtyadi, Chandanadi, Dhanwantharam, Pinda Thailam, kunnen ook worden gebruikt op advies van een ayurvedisch therapeut.
Ayurvedische geneesmiddelen zoals Triphala , Manjishtha, Amalaki, Usheer, Saariva, Mandukpami, Haridra en Gokshur zijn ook effectief in geval van een zonnebrand.

Ayurvedische zalf gemaakt met een combinatie van Saariva, Manjistha, Usheer, Chandan, Yashtimadhuk, Haridra en Mandukparni is gunstig wanneer deze wordt aangebracht op de aangetaste delen.

Enkele andere specifieke geneesmiddelen die worden gebruikt in Ayurveda om zonnebrand te behandelen zijn Chandanadi-Vati, Rogya-Vardhini, Chandrakala-Ras, Kamdudha-Ras, Chandan-Bala-Laxadi olie, Mahanarayan olie, Pa NCH-Tikta-Ghrut, Yashtimadhuk Ghrut, Shata-Dhout -Ghrut, Saarivasav, Usheerasav en Gandhak-Rasayan.

Home Remedies:

Meng twee theelepels tomatensap en vier eetlepels karnemelk en breng dit aan op het betroffen gebied. Na gedurende ongeveer een half uur afwassen met koud water. Meerdere malen per dag herhalen kan nuttig zijn.
Komkommer is een uitstekend koelmiddel. Bij een zonnebrand houden gekoelde plakjes komkommer of pads gedrenkt in komkommersap of een pasta van komkommerpulp op de betroffen gebieden aangebracht worden.

Maar ook gewoon rozenwater (bio, goede kwaliteit) kalmeert de huid direct na een zonnebrand.
Karnemelk is ook een goede optie om zonnebrand te genezen. Was de aangetaste huid er af met koude karnemelk, zodat de nieuwe huid weer snel kan vormen.

Om zonnebrand te voorkomen:

De beste manier om zonnebrand te voorkomen is om niet in de zon te gaan 12 uur en 16:00u, wanneer de kracht van de zon is op haar hoogtepunt is. Wanneer je toch buiten bent, beperk uw blootstelling tot niet meer dan een half uur. Vanzelfsprekend kan dit in de lente iets langer zijn, omdat de zon dan nog niet zo intensief is.
Voordat je de zon in gaat, vermeng dan een paar druppels neem olie met sesamolie en smeer je huid hiermee in. Dit werkt als een natuurlijke sunblocker.
Drink veel kokoswater.
Voor en na het douchen een beetje van de mix neemolie plus sesamolie. Als alternatief kan ook uitsluitend kokosolie gebruikt worden.

Het aanbrengen van een pasta van aloe vera tegen een intensieve zon kan dienen als effectieve bescherming.
Vermijd het eten van kruidig en gefermenteerde levensmiddelen en vermindering van de consumptie van koolzuurhoudende dranken, cafeïne en vettig en pittig eten.
Drink extra vocht en houdt ook uw huid goed gehydrateerd.
Drinkwater gekookt met wortel van de Sarsaparilla en kampferpoeder (natuurlijke, geen syntetische) als thee.
Karnemelk en mangosap kunnen ook het verbranden op afstand houden.
Tot slot, veel water drinken voordat je de zon in stapt. Ook water met citroen, sinaasappel-, watermeloen sap of kokoswater gedurende de hele dag drinken, zal het lichaam gehydrateerd houden en de schadelijke effecten van de zon verminderen.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages