inloggen     

Ayurveda steeds bekender als krachtige complementaire optie

Ayurveda is in opkomst als een sterke complementaire aanvulling en in enkele Europese landen is de industrie er helemaal klaar voor om de voordelen en rijkdom van deze oude kennis te gebruiken en de vruchten hiervan te plukken.
De Ayurveda-industrie zit in een stroomversnelling, met een groeipercentage van 17 procent per jaar. Mensen in verschillende landen wenden zich tot Ayurveda als een complementaire behandelingsoptie voor een aantal aandoeningen die hiervoor therapeutische voordelen bieden. Vooral mensen met chronische aandoeningen, auto-immuunziekten of geriatrische problemen hebben baad bij deze aanpak. Ook bij onvruchtbaarheid na mislukte Ivf-behandelingen kunnen geregeld met Ayurveda toch nog hun kinderwens vervuld zien worden.

Daar waar het gaat om persoonlijke verzorging, hebben de klanten een voorkeur voor veilige en zachte natuurlijke producten voor hun huid en dus hebben huidverzorgingsproducten en haarverzorgingsproducten op basis van ayurvedische receptuur hun voorkeur. Dit is ook een onderdeel van Ayurveda waarbij de wetgever nog vrij milde regelgeving heeft en er geen uitgebreide klinische test noodzakelijk zijn, zoals deze bij geneesmiddelen moet gebeuren.

Ondertussen heeft de Ayurvedische industrie zich niet beperkt tot alleen huidverzorging. Zij is nu bezig te concurreren met natuurlijke geneesmiddelen voor de behandeling van welvaartsziekten die bij een reguliere aanpak een langdurige behandeling eisen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.

In India, hoewel de Ayurvedische sector daar vele kleine en ongeorganiseerd aanbieders heeft, zijn er ook bedrijven die enorm investeren in onderzoek en ontwikkeling om ervoor te zorgen dat veilig, effectief en "wetenschappelijk bewezen" producten op de markt komen.
Volgens TL Suresh, Hoofd Business van de Farmaceutische Divisie van The Himalaya Drug Company, raden de artsen nu steeds vaker klinisch gevalideerde kruidengeneesmiddelen voor bepaalde chronische aandoeningen aan. 

Bijvoorbeeld is bij een recent onderzoek gebleken dat de "bitter gourd" of "bittere pompoen" (een groente) een chemische stof bevat, die aangeduid wordt als "planten-insuline" en die helpt een normale bloedsuikerspiegel te handhaven. Bij de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Emmeloord wordt nu een onderzoek gestart met rijkssubsidie om deze bevindingen ook in Nederland nog een keer over te doen. Met deze onderzoeken kunnen ayurvedische goedgekeurde remedies ontwikkeld worden, hoewel er aan toegevoegd moet worden, dat deze remedies al heel lang bestaan, maar niet naar westers maatstaven "bewezen" zijn. Het meest praktische voordeel van dit "heronderzoek" is, dat deze groente nu ook in Nederland gekweekt gaat worden en dus makkelijker beschikbaar komt.

Voor dit soort producten volgt men in hun ontwikkelingsproces de allopathische protocollen en toxiciteitstesten, mutagene studies en zal het klinische proeven ondergaan. In diverse stadia maken wetenschappers gebruik van verschillende technologieën om effectieve natuurlijke geneesmiddelen te ontwikkelen, verteld dhr. Suresh.

Er zijn sommige kleinere bedrijven die term Ayurveda benutten en proberen om producten te introduceren zonder de in het westen gewenste juiste klinische studies. Vele ayurvedische artsen in India zien ook af van westerse klinische studies, omdat volgens de westerse protocollen alleen getest kan worden op de substantie van een bepaald producten en de hoeveelheid. Belangrijke substanties die invloed hebben op de werking van een middel, kunnen niet getest worden. Iets wat in het westen deels onderkend wordt en bekend staat onder het "placebo-effect". Voor de werking van een natuurlijk middel zijn de substanties "tijd, richting, mind en ziel" mede bepalende "ingrediënten" voor een product. "Een prima middel heeft geen werking, wanneer de patiënt er niet in geloofd, en een placebo kan het zelfhelende proces van het lichaam op gang helpen, wanneer de patiënt er van overtuigd is, dat hij het juiste middel heeft gekregen". Deze artsen verwijzen eenvoudig naar hun ervaring met deze natuurlijke middelen. "De ayurvedische leer over welke kruiden je moet nemen en op welke manier je deze moet gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen is meer dan 5000 jaar oud en heeft zijn diensten duizenden keren kunnen bewijzen. Waarom dit in een lab nog een keer over doen, zonder de meest belangrijke substanties en bewerkingsmethoden erbij te betrekken?", zo hun standpunt. Ook de reguliere geneeskunde heeft dit principe bij diverse behandelingen aangehouden, waarom dus niet bij Ayurveda, die er al veel eerder was, dan onze westerse aanpak?

Overheidssubsidies, beperken van de macht van de pharma-lobby, die de import van geweldige natuurlijke kruiden laat blokkeren en fiscale korting voor dergelijke bedrijven kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit en de leer van Ayurveda te verbeteren, stelde hij.

Er is een enorm potentieel voor Ayurveda, en het kan zeker een effectieve optie zijn de complementaire zorg wettelijk aan de allopatische zorg toe te voegen, net zo als de status die de traditionele Chinese geneeskunde met bijv. accupunctuur vandaag de dag heeft., zo concludeerde hij. Niet voor niets heeft de WHO Ayurveda als gezondheidssysteem erkent, zelfs met de toevoeging dat deze vorm van gezondheidszorg zeer kostenbesparend zal zijn. 

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages