inloggen     

Ayurvedische kookworkshop zeer geslaagd

kookworkshop ayurveda ermeloOp 13 dec vond er weer een zeer geslaagde kookworkshop plaats bij Ayurveda Gelderland in Ermelo. Met vier enthousiaste deelnemers werden er drie basis kookformules voor soepen, rijstgerechten en groentegerechten besproken en gemaakt. Als extra volgde er ook nog een heerlijke appelchutney, gember in het zuur, veldsla met gemberdressing en een heerlijke Champignons met feta in roomsaus.

kruiden en gerechten

Als start van deze basisles werd eerst even ingegaan op de theorie van Ayurveda, waarbij de deelnemers uitleg kregen over de oorsprong, de taal Sanskriet en de elementen, doshas, dhatus en smaken. Dit is een voorwaarde om het verschil tussen gewoon lekker koken en lekker ayurvedisch koken beter te begrijpen. Daarna werden alle ingrediënten voor de te maken gerechten samen schoongemaakt, gesneden en panklaar gemaakt. Onder leiding van Martin van Cappelle vond daarna de bereiding van alle gerechten plaats. Als afsluiting van deze kookworkshop vond de gezamenlijke maaltijd plaats en konden de deelnemers proeven wat het resultaat van hun inspanning was. Alle deelnemers spraken hun verbazing uit over de bijzondere smaak die de 'gewone' groenten door de diverse  kruiden hadden gekregen en hoe de smaak van deze groenten was toegenomen. De maaltijd werd omgetoverd van een 'daghap' in een smaaksensatie.

Om het gebruik van de belangrijkste, meest voorkomende en gebalanceerde kruiden te vergemakkelijken, kregen de deelnemers na afloop een gevulde 'masala-box' aangeboden. In deze handige 'kruidendoos' kan een voorraadje met kurkuma, kardemom, komijn, koriander, gember, venkel en zwart mosterdzaad worden gedaan. Handig om bij het koken op het aanrecht klaar te hebben staan. Alle deelnemers gaven aan dat zij van plan zijn om thuis gebruik te gaan maken van de verworven kennis en ingrediënten.
Voor meer informatie en recepten: www.ayurveda-gelderland.nl

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages