inloggen     

Recepten

Recepten

kaasballetjes in sausAls je in de buurt van een boerderij met melkvee woont, waar je dagelijks echte verse melk kunt halen, dan is het zelf maken van panir heel verleidelijk. Want paneer van echte verse romige melk is heel bijzonder. Deze zelfgemaakte panir en saus is een ware smaaksensatie!

samosas zonder frituurIedereen die al eens in India is geweest, of van Indiaas eten houdt, zal ongetwijfelt al eens de meest geliefde middagsnack hebben gegeten; Samosa. Als je het over gezond en ayurvedisch eten hebt denk je hier meestal niet aan, dit omdat Samosa's in olie -of een ander vet- gefrituurd worden. Daarom staat het bij de meeste mensen die niet zo snel op het menu. Maar als je dit recept gebruikt is het een gezond alternatief, door de vulling iets aan te passen en ze in de oven te bakken in plaats van in de olie te frituren. Probeer het eens!

koninklijke gemengde groentenEen recept dat je met veel verschillende groenten kunt combineren om een Koninklijke Indiase smaak te creëren. Een heerlijk gerecht dat niet moeilijk is om te maken.

matar ki dalWat dacht je van een erwtensoep in de lente en daarom op z'n Indiaas.

flespompoenballetjes

In Nederland is het iets koeler dan in het warme India, reden waarom ik dacht "laat ik eens een recept geven dat erop heeft staan te wachten om op het juiste moment op mijn site te komen". Een recept dat duidelijk zwaarder is dan veel andere recepten, maar nu het hier wat kouder is geworden, kun je het prima maken: Malai Kofta. Dit betreft een zwaardere versie met room, maar deze versie met flespompoen is wat lichter te verteren. Het is een indrukwekkend lekker gerecht met groentenballen in een romige tomatensaus.

dinsdag, 19 februari 2013 00:00

Raita's - een yoghurtbijgerecht

raita met yoghurtVoorbereiding: 15 – 30 min. (afhankelijk de gekozen variatie)
Kooktijd: 10 min.
Totaal: 25 - 40 min.

Ingrediënten (voor ca. 10 personen)
300 ml (griekse) volle yoghurt van goede kwaliteit
1 snuifje zwart zout
Optioneel: scheutje echte karnemelk

dinsdag, 19 februari 2013 00:00

Ginger Pickels - Gember in het zuur

appelchutneyBasis Ginger Pickels

Vanuit deze basis kunt u snel een heel eenvoudig overschakelen naar een gezonde dressing voor groene salades of een heerlijke verse chutney.

Voorbereiding:  30 – 40 min. (afhankelijk gekozen eindproduct)
Kooktijd:          0 min.
Totaal:             30 - 40 min.

Ingrediënten

dinsdag, 12 februari 2013 00:00

Geroosterde paprikasoep

geroosterde paprikasoepVandaag heb ik, voor na de shirodhara, een lichtverteerbare soep gemaakt. Een eenvoudig te maken soep met verse ingrediënten waarmee je een ander effect op de dosha's kunt krijgen. De combinatie van ingrediënten heeft een verwarmend effect, waarbij paprika verkoelend is en tomaat verwarmend. Dit recept is licht pita verhogend, door er rijst als garnituur door te doen kan dit gereduceerd worden. De ingrediënten hebben op de verschillende weefsels een zuiverende en opbouwende werking Ook de therapeutische eigenschappen en smaken zijn mooi verdeeld. 

tridosha theeLeer de eigenschappen van vaak gebruikte en lekkere thee-ingrediënten kennen. Maak hiermee je eigen thee, afgestempt op constitutie, weer en jaargetijde. Met dit schema zie je snel en duidelijk hoe je een mooie combinatie maakt van verwarmende/verkoelende en smerende/drogende eigenschappen van deze thee.

maandag, 28 januari 2013 00:00

The good, the bad and the ugly

the good bad and ugly food nw klIn deze bijllage vindt u de top 100 van de gezondste en de minst gezondste levensmiddelen die overal te koop zijn. Doe er je voordeel mee.

Eet smakelijk!

maandag, 28 januari 2013 00:00

De groentekalender

groenten en fruitIn de bijlage vindt u een kalender waarop is aangegeven wanneer je welke groente uit de natuur krijgt.

Probeer 'voedsel kilometers' zoveel mogelijk te beperken.

Kies steeds voor die groenten en vruchten die het dichtst bij huis gekweekt zijn.

bio geen bioIn deze bijlage vind u De dirty dozen, die koop je beter WEL in de bio, De Clean 15 kan je in de supermarkt kopen en de "Halfweg" liever in de Bio, maar kan ook in de supermarkt. Even iets voor je huishoudportemonnee.

maandag, 28 januari 2013 00:00

Bewaartips groenten

bewaren groenten

Omdat we wel eens vragen krijgen van deelnemers over hoe ze best hun groenten bewaren, geven we hier enkele tips.

vrijdag, 25 januari 2013 00:00

Ayurvedische boodschappenlijst

Kopie  van kruiden en specerijenIn de bijlage vindt u een lijst met wat u in uw keukenkastje wilt hebben staan om een heerlijke Ayurvedische maaltijd te kunnen maken. De geel gemarkeerde producten worden vrijwel dagelijks gebruikt.

maandag, 01 oktober 2012 00:00

Kadu - Pompoen (groente bijgerecht)

pompoen groentegerecht kaduHet is september en overal zie je kraampjes met verschillende soorten pompoenen. Ik heb hier voor de meest gebruikte oranje pompoen gekozen.

maandag, 01 oktober 2012 00:00

Halwa van griesmeel (lekkernij)

halwaOok deze halwa is een lekkernij waar de kinderen in India helemaal happy van worden als ze een stukje krijgen. Maar ook volwassenen lusten dit graag. Laat je niet afschrikken door het griesmeel.

zaterdag, 29 september 2012 00:00

Wortelhalwa

carrothalwaBij een workshop over ontgiften en verjongen, kwam het recept 'wortelhalwa' aan de orde. Wortelhalwa wordt in India als een zoete lekkernij gegeten. Het is wat ze 'mindfood' noemen; een heerlijke verwennerij om vrolijk van te worden. Om te verjongen en van te genieten. Het is goed voor de zintuigen, de geest en het lichaam. Het mooie van deze Halwa is ook, dat je heel erg kunt 'spelen' met de smaken, door zelf te bepalen wat je er aan noten, vruchten en specerijen aan toevoegt.

aloo giri masalaVandaag een recept uit de Santosh Puri Ashram in Haridwar.

vrijdag, 13 april 2012 00:00

Zoete Pakora's

appelpakoraNog een recept met kikkererwtenmeel. Je kunt met een soortgelijk deeg als de hartige pakora's ook zoete pakora's maken. Als je met de hartige pakora's de kinderen al blij kon maken, wacht dan maar eens af hoe gelukkig ze hiermee zijn.

donderdag, 22 maart 2012 00:00

Pakora's - hartige groentebeignets

pakoras-klOpnieuw een recept met kikkererwtenmeel. Je kunt het een beetje vergelijken met hartige beignets. Het mooie bij dit recept is, dat je geen eieren en geen gist nodig hebt. Kinderen vinden vaak het heerlijk. Ook om te helpen bij de bereiding ervan.

Pagina 5 van 5