inloggen     

Recepten

Recepten

palak raitaGerechten op basis van yoghurt zijn -in de regel- verkoelend, Daarom wordt het afgeraden om ze te eten als de zon zijn warmte niet kan geven. Dus en in de wintermaanden worden dit soort raita’s niet in de morgen of avond gegeten. Deze raita kun je als dip eten bij groenten of brood, maar ook als fris bijgerecht.

soa dal halve mungbonenVandaag een heerlijke gezonde dal, waarbij de naam van dit gerecht niet gelijk aan gezondheid doet denken. Door dit keer halve ongeschilde Mungbonen te kiezen, gebruik je weer eens een andere soort peulvruchten, met weer nét even andere eigenschappen. Deze afwisseling is alleen maar goed. De smaak van Dille maakt dit gerecht weer heel anders.

gobhi panirIs het je al eens opgevallen dat wij elke keer weer lekkere gerechten publiceren? Misschien moeten wij een verschil maken tussen lekkere gerechten en hele lekkere gerechten. En gerechten waar panir in zit zijn eigenlijk altijd heel erg lekker. Een echte verwennerij, net als gefrituurde gerechten. In India zijn dat altijd lekkernijen die je krijgt bij bijzondere feestdagen.

zondag, 01 november 2015 00:00

Til ke Laddoo - zoete sesamballetjes

tilkeladdoo

Vandaag weer een nagerecht. Laddoo of Laddu is een heel bekend Indiaas nagerecht, waarbij meestal kikkererwtenmeel wordt gebruikt. In dit recept wordt echter sesam en noten gebruikt. Goed voor in de wintertijd. Het is een recept wat heel wat van je armspieren vraagt.
Til is Hindi voor sesam.

donderdag, 01 oktober 2015 00:00

recept voor Raïta van rode bietjes

hoeveelheden voor ongeveer 10 personen

Bron: Rada's kookstudio

donderdag, 01 oktober 2015 00:00

recept voor het maken van LASSI

Lassi is de milkshake van India en kan op alle mogelijke manieren klaargemaakt worden. Omdat yoghurt erg verkoelend werkt, is het een zomerdrankje bij uitstek. Yoghurt aangelengd met water versterkt de spijsvertering.

Hieronder vind je een recept voor een echt klassieke Indiase lassi, met kardamom en rozenwater, en tips voor mogelijke variaties.

Recept van Rada's kookstudio

Bron: Rada's kookstudio

donderdag, 01 oktober 2015 00:00

recept voor GARAM MASALA

Garam masala, letterlijk “warme specerijen” (specerijen die het lichaam verwarmen), is een mengsel van geroosterde, fijngemalen zoete specerijen. Het wordt aan het gerecht toegevoegd als het gaar is, of zelfs vlak voor het serveren. Het is heel handig om zo’n potje op vooraad te hebben want je kunt er al je gerechten heel gemakkelijk mee “verwarmen”.

Bron: Rada's kookstudio

kadha antiverkoudheidthee

Als het weer verandert van koel naar warm, of van warm naar koel, treden de verkoudheidsklachten heel snel op. Ík heb een lopende neus en zere keel' hoor je dan van veel mensen. In plaats van 's avonds een kop koffie nemen, is deze thee een mogelijkheid om hier verlichting in te geven.

wortel-rodebiet soep

Een soep is bijna altijd een mooi gerecht voor een licht avondmaal en een mogelijkheid om toch weer extra goede voedingsmiddelen binnen te krijgen.

natuurlijke antibiotika

Een mooi 'huismiddel' om de kans op griep of een fikse verkoudheid te voorkomen, kun je zelf eenvoudig maken. Daarom heet het een huismiddel.

zaterdag, 15 augustus 2015 00:00

Ramas - recept voor zout/zure zwarte oogbonen

ramas

Black eye peas, zo vind je ze eenvoudig. In Nederland niet in elke supermarkt te koop, maar via atoko.nl zijn deze bonen (en nog heel veel andere peulvruchten) eenvoudig te bestellen. Dit eiwitrijk gerecht wordt in Zuid-India graag als ontbijt gegeten, maar je kunt het ook als bijgerecht bij de warme maaltijd nemen. Het is eenvoudig te maken en misschien kun je eens een blik werpen op deze zwarte ogen.

Karelagerecht

Misschien heb je deze groente al eens in een Aziatische winkel gezien en je toen afgevraagd wat dit is. Het is een heel bittere maar gezonde groente, vooral geschikt voor mensen met diabetes of dreigende diabetes. Karela is hét middel tegen diabetes. Als je deze groenten dus wéér ziet, kun je ze meebrengen want hierbij een recept hoe je deze groenten kunt bereiden.

false ka sharbat

Nu een recept met een vrucht die wij hier -helaas- niet zo makkelijk kunnen kopen, tenminste nog niet. Deze vrucht komt voornamelijk voor in Pakistan, India, Cambodja en Australië. De vruchten zijn alleeen in de zomerperiode te koop, dit maakt het nog lekkerder als je er dan eindelijk van kunt genieten. De Falsa, of in Frankrijk "Phalsa", heeft de biologische naam Grewia asiatica.

Maar wie belet jou om een gelijksoortig drankje te maken met bijv. aardbeien en/of andere rode bessen?

palak kadhi

Dit gerecht is een ayurvedisch succesnummer voor als je verkouden bent, of dit wilt voorkomen. We hebben al eens het recept voor Kadhi op onze site gezet, dit is hier een variant op.

kachhe kele ki sabzi

Dit keer een recept met groene bananen, bananen die nog niet rijp zijn. Dus het is geen zoet nagerecht, maar een lekker bijgerecht.

gobhi parantha

Er zijn veel soorten brood in India, maar veel starten met een gelijk recept voor het maken van het deeg. Als je dit deeg kiest voor het maken van paratha, kun je kiezen uit diverse vullingen. Vandaag een vulling op basis van bloemkool.

ghiya tomatar ka soup

Flespompoen (bottlegurd of Lauki) is steeds vaker in de westerse supermarkt te vinden, maar wat kun je ermee doen? Hierbij een recept voor een soep met een lekkere Indiase smaak en vol ayurvedische gezondheid, want de flespompoen heeft veel gezonde eigenschappen. Deze soep kan als voorgerecht genoten worden, maar ook met (naan)brood als licht verteerbare avondmaaltijd.

mango-shake

De bereiding van mangoshake (Aamras) en Mango-lassi lijken op elkaar, dus gaan we ze in één keer vertellen. Mango-lassi is in het westen redelijk bekend en wie dit in India van verse mango heeft gedronken, is verkocht. Met mate gedronken is het verantwoord en gezond, dit in verband met de hoeveelheid calcium en vitamines. Als je het teveel drinkt is het een echte kaphabom.

sem simla mirch

Dit keer een recept voor een lekker groentegerecht met verschillende groenten en yoghurt, waarmee je in één keer veel geadviseerde voedingsmiddelen naar binnen krijgt.
Omdat bij de snijbonen ook het omhulsel van de peulvrucht gebruikt wordt, is dit gerecht nog voedzamer en dit levert veel vezels op. Bovendien smaakt het erg lekker.